Човек често среща хора, крайно интелигентни и опитни в професията си, които щом излязат от нейните рамки, изведнъж се оказват посредствени до невъзможност.
Богомил Райнов

Подобни

Но изкуството да чакаш, не е автомат за печалба. Можеш да чакаш самоотвержено и търпеливо някой влак, обаче ако го чакаш там, където влакът не минава, едва ли ще го дочакаш.
Богомил Райнов

Недей ми разказва за безоблачни дни, не ми обещавай лазури и слънце. Аз си имам сивото на мъглата и дъжда, аз съм собственик на лошото време. Нека вятърът плиска в лицето ми дъжд. Няма нищо по-хубаво от лошото време.
Богомил Райнов

Всички ние на младини си въобразяваме, че живота е състезание по бързина. И едва по късно разбираме, че е състезание по издръжливост.
Богомил Райнов

Животът е огън. Може да е буен или едва да тлее, но додето е живот, той е огън. И ако първите ти срещи с огъня се свеждат до изгаряния, нищо чудно докрай да се дърпаш встрани и така да си умреш, без да разбереш, че огънят не само гори, а може и да топли!
Богомил Райнов

Общуването - първото условие за взаимното разбиране. А взаимното разбиране е първата крачка към взаимното съгласие.
Богомил Райнов

Животът нерядко ни изправя пред трудни положения, но никога – пред безизходни. Което съвсем не значи, че изходът бездруго е в желаната от нас посока и непременно встрани от гробищата. Макар че наше човешко право е да търсим изхода, тъкмо в желаната посока и – според собствения ми девиз – да умираме само в краен случай.
Богомил Райнов

Такава, дето да е пряма, без да стига до грубост, понякога нежна, без прекалености, спретната и привлекателна, без дразнеща суетност, вярна без отегчителна привързаност, изобщо сдържана и не обременителна – една жена, която трудно би ти омръзнала, защото не се натрапва и не злоупотребява с обичта ти.
Богомил Райнов

Това е проблема при красивите жени. Около тях винаги има навалица.
Богомил Райнов

Съществуват хора, които не можем да забравим, дори да искаме и други, които забравяме, без да го искаме.
Силвия Кристъл

Жена, която не води мъжа си напред, го тласка назад.
Стюарт Мил