Любовта, насочена само към едно лице и която изчерпва от него цялата радост на живота, превръщайки всичко останало само в тежест и мъки - такава любов носи отрова за двама.
Феликс Дзержински

Подобни

Толкова много исках да срещна любовта. - помисли си Илия. А сега, когато тя беше пред него - защото това без никакво съмнение беше тя, стига да не бягаше от нея - единственото му желание бе колкото се може по-бързо да я забрави.
Паулу Коелю

Няма много хора, които да не се срамят, че са се обичали, след като са престанали да се обичат.
Франсоа дьо Ларошфуко

Връзката между мъжа и жената наистина си струва усилията, ако между тях има наслада, спомени или желание.
Никола Себастиан Шамфор

Любовта прилича на меда - колкото повече го консумираш, толкова повече ти се услажда.
Веселин Георгиев

Не познавам друг път към съвършенството, освен любовта. ... Любовта, която е очевидно, че нашите сърца са създадени за нея! ... Понякога се опитвам да открия друга дума, с която да дам израз на любовта, но на тази земя на изгнание думите са немощни да изразят всички трепети на душата, затова и човек трябва да се задоволи с единствената дума Любов!
Тереза от Лизио

Любовта не е езеро, в което всеки може да види отражението си. Любовта има своите приливи и отливи. Крушения, потънали градове, октоподи, бури, сандъци със злато и перли. Но перлите се намират на дълбоко.
"Триумфалната арка", Ерих Мария Ремарк

Любовта е мила лудост, амбицията - сериозна глупост.
Никола Себастиан Шамфор

Любовта е най-страшната от всички болести: убива те и в двата случая, когато я имаш и когато я нямаш.
Лорън Оливър

Хората преследват любовта. Чувстваме, че се нуждаем от тази любов, защото вярваме, че нямаме любов, защото не обичаме сами себе си. Преследваме любовта в другите хора, които са също като нас, очаквайки да получим от тях любов, докато те са в същото положение като нас. Те също не обичат себе си, така че колко любов можем да получим от тях? Ние просто създаваме по-голяма нужда, която не е истинска. Търсим любов, търсим справедливост и щастие. Търсим Бог, но Бог е в нас.
Дон Мигел Руис

За нас никога не е важно да знаем, защо точно ни обичат, а как ни обичат. Щастлив е този, който е обичан, все едно по каква причина...
Жорж Санд