Все още не бях открил, че човечеството се състои от две много различни раси - богатите и бедните. Отне ми... както и на много други хора... двадесет години и войната, за да се науча да си стоя при моята си класа и да питам цената на нещата преди да ги докосвам, камо ли да ги вземам присърце.
Луи-Фердинан Селин

Подобни

Най-голямото богатство е безразличието към това какво притежават другите.
Али ибн Абу Талиб

Казват, че е по-добре да си беден и щастлив, отколкото богат и злочест. А какво ще кажете за нещо компромисно – като среднобогат и просто без настроение?
Принцеса Даяна

Когато бях на 12, баща ми събираше 3 месеца пари за да ми купи бутонки, с които да играя. Сега имам пари за да изкупя всички, но когато погледна татковите, си спомням откъде съм тръгнал...!
Андрес Иниеста

Парите пари печелят, юнакът лозе копа.
Турска поговорка

Когато расте богатството, расте и алчността.
Латинска поговорка

Мнозина възприемат всеки шилинг в чуждия джоб като лична обида.
О. Хенри

Човек може дълго време да живее с парите, които чака.
Уилям Фокнър

Един грош да имаш, ама като чорбаджия да го дадеш.
Българска поговорка

И започна друга безконечна кавга. Обсъждаха живота на двамата старци и изброиха нуждите им. Изчислиха хляба, зеленчука, месото; пресметнаха дрехите, откъсвайки и от памука, и от вълната; стигнаха дори до малките удоволствия, до тютюна на бащата - дневния разход от две су намалиха на едно су след безкрайни взаимни обвинения. Щом не работи, човек трябва да се ограничава. Нима майката също не би могла да се откаже от кафето? Спориха и за кучето, този стар дванадесетгодишен пес яде много, без да е полезен. Приключили веднъж сметката, те отново я прегледаха, потърсиха и съкратиха още две ризи, шест носни кърпи годишно и по един сантим дневно от това, което предвиждаха за захар. Така, кастрейки и съкращавайки, правейки и най-дребни икономии, стигнаха до петстотин и петдесет и няколко франка, една сума, която възбуди и изкара децата извън кожата им, защото се инатяха и не искаха да дадат повече от кръглата сума петстотин франка.
Емил Зола

Ум с пари не се купува, па най-много пари струва.
Българска поговорка