Аз не се обиждам на хората, а просто променям мнението си за тях. Можеш да извадиш човека от калта, но не бива да вадиш калта от човека. Той трябва да го направи сам.
Омар Хаям

Подобни

По-добре да приемеш от мъдреца отрова, отколкото от глупака лекарство.
Омар Хаям

Ще те науча аз да си на всички с нрава, усмихвай се навред, бъди с душа лукава: и ще спечелиш ти най-хубавата слава.
Омар Хаям

Щом нищо днес не става, тъй както го желаем,
какво ли ще е утре, когато си отидем?
Угасваме в пустините, скърбим и ни боли,
че трябва да си тръгваме, а късно сме дошли.
Омар Хаям

Как радва любовта, по-хубав лик не знам,
и колко бих шептял, но сякаш че съм ням!
Омар Хаям

Когато видиш човек в беда, не си мисли че животът му преживява изпитание. Това изпитание се отнася и за теб. Каква ще е постъпката ти към него? Ще му помогнеш или ще се отвърнеш.
Омар Хаям

Откъснах цвете и то умря. Хванах пеперуда и тя умря. И тогава разбрах, че да се докоснеш до красотата можеш само със сърцето.
Омар Хаям

Не бързай да помагаш на онзи, който не те е молил за това. Не тичай със съвет при онзи, който не ти го е искал. Цени себе си, своята дума, своите мисли.
Омар Хаям

Откъснатото цвете трябва да бъде подарено. Започнатото стихотворение трябва да бъде дописано. А любимата жена трябва да е щастлива...
Омар Хаям

Никога не ме е отблъсквала бедността на човека, а неговите бедни мисли и душа.
Омар Хаям

В мъжа е важна мъдростта, а не богатството. В жената е важна верността, а не красотата. В приятеля е важна добротата, а не пустите слова. В любимия е важно търпението, а не изискванията. В тялото е важно здравето, а не стройността. В думите е важен смисъла, а не как и кой ги произнася.
Омар Хаям