Цитати за думите

В тази категория има 296 цитата, подредени в 30 страници.

- Нали знаеш, че носиш отговорност за нещата, които пишеш? Всяка твоя мисъл и дума, особено пък тези, които слагаш върху листа, пренареждат Вселената. Нали си даваш сметка какво вербализираш и какво визуализираш? Не смяташ ли, че трябва да разказваш красиви истории?
- Давам си сметка. А кой ще разкаже тъжните истории?
- Защо някой трябва да ги разказва, не можем ли просто да ги забравим?
- Явно не. Когато смяташ, че са останали зад гърба ти, някоя неволно изплъзнала се дума, споделена песен или пък неуместна шега сипват сол в раната.
- Защо трябва да занимаваш останалите със себе си, Алиса?
- Не ги занимавам със себе си. Ни най-малко. Занимавам ги с тях самите. Казвам нещата, за които те не могат да говорят. Казвам ги вместо тях.
- С какво пък им помага това?
- Бил ли си на ръба на удавяне, Алекс?
- Не. Защо?
- Представи си. Под водата си. Давиш се. Искаш да извикаш за помощ, а не можеш. Аз викам вместо всички нас, Алекс. Това правим пишещите. Викаме вместо всички ни.
Богдана Калъчева

Разликата между почти правилната дума и правилната дума е важно нещо - то е като разликата между светулката и светкавицата.
Марк Твен

За първобитния човек думата "време" няма значение.
Освалд Шпенглер

Дела трябват, а не думи.
Васил Левски

Една от най-подвеждащите техники на израз в нашия език е употребата на думата "Аз".
Лудвиг Витгенщайн

Актьорът е длъжен да каже нещо, дори и ролята му да е без думи.
Станислав Йежи Лец

Да се крещи не винаги е най-добрият начин да се предаде спешно едно послание. Снижете гласа си и накарайте хората да се напрягат, за да ви чуят. Тогава те ще се съсредоточат върху всяка ваша дума. Направете пауза преди критичната точка и те ще очакват с интерес всяка ваша дума.
Алън Акселрод

"Неутралитет" е дума с негативен смисъл. Тя не изразява това, което Америка трябва да чувства. Не се опитваме да се пазим от неприятностите; опитваме се да запазим основите, върху които трябва да бъде възстановен мирът.
Удроу Уилсън

На човек с такива юмруци охотно му вярват на думата.
Валентин Домил

"Безпокойството" е дума, която не си позволявам да използвам.
Дуайт Айзенхауер