Джордж Оруел - Цитати

Ерик Артър Блеър е британски писател, журналист и поет. Оруел е един от най-уважаваните английски есеисти на 20 век, талантлив и опитен романист. В тази категория има 47 цитата, подредени в 5 страници.

В нашето общество тези, които са по-добре осведомени за случващото се, най-малко могат да видят света такъв, какъвто е. Общо взето, колкото повече разбиране има, толкова по-силни са илюзиите. Колкото едно нещо изглежда по-умно, по-лишено от смисъл е то.
Джордж Оруел

Властта не е средство. Тя е цел. Създават диктатурата не за да защитава революцията; извършват революция, за да установят диктатура. Целта на репресията е репресия. Целта на мъчението е мъчение. Целта на властта е власт.
Джордж Оруел

Всеки писател, който застава под партийните знамена, рано или късно се оказва пред избор – или да се подчини, или да млъкне.
Джордж Оруел

Когато всички приемат една лъжа, насаждана от партия, ако във всички документи се пее една и съща песен, тогава тази лъжа се намества в историята и се превръща в истина.
Джордж Оруел

Човек може да бъде щастлив, само ако не приема, че целта на живота е щастието.
Джордж Оруел

Изборът за човечеството е между свободата и щастието и за по-голямата част от човечеството, щастието е по-добро.
Джордж Оруел

Патриотизмът по своята природа не е агресивен нито във военен, нито в културен смисъл. Национализмът е неделима част от стремежа към власт.
Джордж Оруел

Той беше огорчен атеист. Това е този вид атеист, който не толкова не вярва в Бог, колкото просто не Го харесва.
Джордж Оруел

Много хора се чувстват леко и свободно в чужбина само презирайки местните жители.
Джордж Оруел

Масите никога не въстават сами по себе си и никога не въстават, защото са угнетени. Още повече, че те не осъзнават, че са угнетени, докато не им се даде възможност за сравнение.
Джордж Оруел