Цитати за невежеството

В тази категория има 25 цитата, подредени в 3 страници.

Ученият може да разбере невежия, защото той самият е бил такъв в детството си; невежият не може да разбере учения, тъй като никога не е бил такъв.
Клод Адриан Хелвеций

Всеки закон, основан на невежество и злоба и неглижиращ най-ниските страсти, ние го окачествяваме като мъдростта на нашите прадеди.
Сидни Смит

Медицината спасява човешки животи, но в ръцете на невежи, погубва хора. Войната лишава хората от живот, но в ръцете на мъдри връща живота на хората.
Чън Дзижу

Разликата между глупачката и невежата е в това, че невежата може и да се научи на нещо.
Маргарет Атууд

Няма такова лъжливо съждение, което да не е следствие или на нашите страсти, или на нашето невежество.
Клод Адриан Хелвеций

Внимавайте какво говорите и какво правите с децата си. Думите, с които се отравя сърцето на едно дете - било то от злоба или от невежество - се загнездват в паметта му като тумор и рано или късно му изгарят душата.
"Сянката на вятъра", Карлос Руис Сафон

Не е ли странно, мислеше си Марч в последствие, да изживееш живота си в невежество - за миналото, за света наоколо, за самия себе си? И все пак колко беше лесно да го сториш! Минаваш от един ден в друг, по пътища, прокарани преди теб от други хора, и никога не вдигаш глава - вървиш, загърнат в тяхната логика, от пелените до белия покров.
Робърт Харис

Съдбата не означава, че животът ти е предначертан.
Затова е признак на пълно невежество да оставиш всичко на съдбата и да не допринасяш дейно за музиката на всемира...Съдбата ти - това е равнището, където ще свириш своята мелодия. Едва ли ще смениш инструмента, но зависи единствено от теб доколко добре ще свириш.
Елиф Шафак

Как съм могла да бъда толкова невежа? Толкова глупава, невиждаща, лекомислена? Но как да се живее без такава глупост, без лекомислие? Ако знаеш какво те чака напред, какво ще се случи с тебе, до какво ще доведат твоите постъпки - ти си обречена. Ще опустееш като Бог. Ще се вкамениш. Няма да ядеш, да пиеш, да се смееш, да става сутрин. Никого няма да обикнеш - никога. Няма да се осмелиш.
Маргарет Атууд

Невежи са само тези, които са решили да си останат такива.
Платон