Цитати за нежността

В тази категория има 51 цитата, подредени в 6 страници.

Очите ми...
Очите ми... Уязвими са.
Изпили копнежи,
премълчали обидата...
стаили обич...
С колко мъдрост и нежност
те не искат прикритие
за дрипав спомен
или стипчива сълза...
и останки от вяра...
Погледни в очите ми!
Уязвими са...
Павлина Петрова

Количеството на ежедневно изработваната и потребяваната нежност е ограничено.
Пол Валери

Има нещо, което е загадка съдбовна - как човекът превръща любовта си във злоба? Как настава в сърцето тази тъжна промяна - вместо песен на славей, тъмен крясък на врана? Как щастливата глътка до отровата стига? Как прегръдката нежна става тежка верига? Има нещо в простора, непонятно за мене... Обяснете ми, хора, от любов озлобени - как сърцето обича само няколко мига?... Злоба има за всички. Любовта не достига.
Георги Константинов

Мъжът трябва да крепи небето над главата ти и да не му разрешава да се сгромоляса. Да разпръсква облаците. Да овладява стихиите. И да разбива с нежност всички заключени врати в душата ти.
Силвия Кристъл

Женен или неженен, винаги ще съжаляваш. Ако би се давало в брака време за проба, то целият свят би се ограничил само с пробата.
Сократ

Ако жената изживява най-силно любовта в споделянето с приятелка, то мъжът я изживява най-дълбоко в мълчанието. Каква тайна, гъста наслада се крие в това безмълвие, всеки мъж сам си знае. Може би това е ревнивото чувство на собственик, който не допуща да сподели любимата с друг? Може би това е израз на закрила и нежност към жената? Може би това е стеснението, което в любовния миг е било изтласкано от страстта, за да нахлуе след това с по-голяма сила? А може би това е мъжкият инстинкт да спечели жената завинаги: защото само мълчаливият, дискретен мъж е истински мъж в очите на една жена.
Блага Димитрова

Когато има вътрешна светлина, човек е мек, топъл, нежен. Щом загуби тази светлина, става студен и груб.
Петър Дънов

Любовта не е низ от обособени възприятия... тя е нещо различно. В нея има и неотменена нежност, и доброта, и усещане за липса...
Франсоаз Саган

Една от слабостите на майка ми беше, че нейната скръб и болка често се проявяваха като гняв, според мен проява на допълнителна слабост е, че след като си позволеше разкоша да избухне, я връхлиташе прилив на нежна загриженост към хората, които е наранила. Сякаш у нея можеше да се породи доброта само като последица от разрушително и стихийно озлобление.
Салман Рушди

Първият признак, че някой е почнал да ви обича, е това, че ставате хубави. Дали знаете това или не, то е друг въпрос. Това е една от диагнозите. Вторият признак, че е почнал някой да те обича, е това, че ти вече не си заспал. Ти започваш да се движиш натук - натам, да се мърдаш, да човъркаш нещата и не се подчиняваш на никого, тогава ставаш особен, имаш особено мнение, не се подчиняваш. Тогава ти ставаш бамбашка човек. Третият признак, когато те обикне някой, ти ставаш мекичък, приятен като някой ароматен плод. Допреди да те е обикнал, ти си бил груб, но след това ставаш мекичък, нежен. Следователно, ако не си мекичък, ако не се мърдаш, т.е. ако не мислиш и ако не си станал красив, никой още не те е обикнал. Ако имаш тези три качества в себе си, това показва, че те е обикнал някой. Кой е той, това не е важно, то не трябва да се прави въпрос.
Петър Дънов