Цитати за сърцето

В тази категория има 385 цитата, подредени в 39 страници.

Народът може да има една душа, едно сърце и едни гърди, с които да поеме ударите. Но гороко му, ако има само един мозък.
Станислав Йежи Лец

Разумът може да ни подскаже, какво следва да избегнем, и само сърцето ни казва, какво трябва да правим.
Жозеф Жубер

Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.
Лао Дзъ

Далече от очите - далече от сърцето;
така е и при любовта.
Жан дьо Лафонтен

Една вечер, незнаейки как да кажа на Исус, че Го обичам и колко искам навсякъде да бъде обичан и прославен, с тъга си помислих, че от дълбините на ада никога не ще се издигне ни едно деяние на любов. Тогава възкликнах в сърцето си, че бих приела да бъда потопена в това място на мъки и богохулства, за да бъде Той и там вечно обичан. Това не би могло да Го прослави, защото Той иска само нашето щастие, но когато човек обича, изпитва желание да каже хиляди глупости.
Тереза от Лизио

Но ти не си прав, мислейки си, че не те разбирам или не те оценявам. Нито едното, нито другото. Отдавам дължимото на твоето сърце и на твоята нравственост. ... И това се обяснява изключително с вярата ми в твоята висока нравственост и, благодарение на Бога, аз продължавам да не се съмнявам в нея. Но вярата не ме прави сляп, аз отпускам оръжието само заради умората. Вярвай винаги и никога не се съмнявай, че заемаш голямо място в моето сърце и си един от най-силните лостове в моя живот.
Хайнрих Маркс

Обратната страна на медала е по-близо до сърцето.
Веслав Брудзински

Сърцето прави хората красноречиви. - т.е. вълненията карат хората да говорят.
Квинтилиан

Плътно затворено сърце. - т.е. безсърдечност, безмилостност, безчувственост.
Плавт

Способността ни да избираме се променя постоянно, заедно с жизнения ни опит. Колкото по-дълго време вземаме погрешни решения, толкова повече закоравява сърцето ни; колкото по-често вземаме правилни решения, толкова по-чувствително става сърцето ни - или по-точно оживява...
Ерих Селигман Фром