Цитати за задълженията

В тази категория има 23 цитата, подредени в 3 страници.

...Този, който поема високи задължения, трябва да бъде последователен...
Хайнрих Маркс

Трябва да се търси смисъл и в безсмислицата - това е неприятното задължение на историка; защото в едно умно дело смисъл може да намери всеки философ.
Василий Ключевски

За мен приятелството е по-важно от всичко. Който ме е разочаровал като приятел, е отписан и забравен. Приятели, които ни разочароват са, така да се каже, осъдени на смърт. Който веднъж е познал благословията на приятелството, той има святото задължение да спазва законите му. Каквото и да се случи, правилата не се нарушават.
Марлене Дитрих

На страстите науките и изкуствата са задължени за откритията, а душата - за благородството.
Клод Адриан Хелвеций

Лошият човек следва своите склонности и заради тях забравя своите задължения.
Георг Хегел

Заменям временни съпружески задължения срещу вечни човешки права.
Венцеслав Константинов

Има само една добродетел - справедливостта, едно задължение - да бъдете щастливи, един извод - да не преувеличавате ценността на живота и да не се боите от края.
Дени Дидро

Има една велика истина на тази планета: независимо кой си и с какво се занимаваш, щом много силно желаеш нещо, това означава, че желанието ти се е родило в Душата на Вселената. То е твоята мисия на Земята. Всемирната душа се подхранва от щастието на хората. А понякога от нещастието, завистта, ревността... Единственото задължение на хората е да осъществят Личната си легенда. Всичко се свежда до една-единствена същност. И когато силно искаш нещо,цялата Вселена ти съдейства,за да постигнеш желанието си.
Паулу Коелю

Когато трудът е удоволствие, животът е хубав! Когато трудът е задължение, животът е робство!
Максим Горки

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни, затова трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде. А всички наши мечти мога да се сбъднат - ако имаме куражът да ги преследваме. Именно това е което прави живота интересен, а именно възможността да осъществиш мечтите си. Човек остарява твърде бързо, прекалено бързо и помъдрява прекалено късно! Точно когато... вече няма време...
Хорхе Луис Борхес