Ошо - Цитати

Раджниш Чандра Мохан Джаин (също Бхагаван Шри Раджниш или Ошо) (11 декември 1931 - 19 януари 1990) е известен и приеман нееднозначно съвременен духовен учител и философ, живял в Индия и САЩ. В тази категория има 182 цитата, подредени в 19 страници.

Обичайте и уважавайте себе си и никога не правете компромиси с нищо. И тогава ще се изненадате колко растеж започва да се случва от само себе си... сякаш скалите са премахнати и реката е започнала да тече.
Ошо

Щастието няма нищо общо с успеха. Щастието няма нищо общо с амбицията, щастието няма нищо общо с парите, властта, престижа. Това е съвсем различно измерение. Щастието има нещо общо с вашето съзнание, а не с вашия характер.
Ошо

Истината не може да бъде нападната; тя се постига чрез предаване, а не чрез борба. Тя е завладяна чрез пълно предаване.
Ошо

Просветлението ще бъде началото, а не краят. Начало на безкраен процес във всички измерения на богатството.
Ошо

Първо съпругът се опита да превърне съпругата си в притежание и след като тя е притежание, той губи интерес. В него има някаква скрита логика: целият му намерение е да притежава; сега това е приключило и той би искал да опита друга жена, за да може отново да отиде на друго пътуване.
Ошо

Не съществува Бог. Това, което съществува, е благочестие и това благочестие ви заобикаля. Всички сме в един и същи океан.
Ошо

Истината не може да бъде открита навън. Никой учител, нито писание не може да ви я даде. Той е вътре във вас и ако искате да го постигнете, потърсете собствена компания. Бъдете със себе си.
Ошо

Семейството е една от най-големите капани, които обществото използва от хилядолетия, за да държи човека като роб.
Ошо

Таоизмът е най-дълбокият нонконформизъм, който някога се е развивал навсякъде по света, по всяко време в историята; по същество това е бунт.
Ошо

Животът не е проблем. Да гледате на това като на проблем, означава да направите погрешна стъпка. Загадка е да се живее, обича, преживява.
Ошо