Чарлз Буковски - Цитати

Хенри Чарлс Буковски е американски поет, романист и публицист, известен с безкомпромисния си език. Роден е на 16 август 1920 в Андернах на Рейн, Германия, кръщелното му име е Хайнрих Карл Буковски. В тази категория има 49 цитата, подредени в 5 страници.

Тъгата се причинява от интелигентност. Колкото повече разбираш определени неща, толкова повече ти се иска да не си ги разбирал.
Чарлз Буковски

Свободната душа е рядкост, но когато я видите, ще я познаете най-вече по това, че изпитвате чувство на комфорт, когато сте до нея!
Чарлз Буковски

Не искам вече да се влюбвам. Да мислиш за някого без никаква реална причина и тези мисли да нахлуват в теб и да помитат всичко по пътя си. И все аз съм този, който обича повече. И след всичките глупости мисълта за теб... Не искам да се влюбя и да те изгубя. Просто искам теб!
Чарлз Буковски

Красотата не е нищо, красотата изчезва. Не можеш да разбереш какъв късмет имаш, че си грозен, защото, когато някой те харесва, знаеш, че е за нещо друго.
Чарлз Буковски

Какво може да постигне един поет ако не изпитва болка? Болката е също толкова важна, колкото и пишещата машина.
Чарлз Буковски

И все пак жените - свестните жени - ме плашеха, защото рано или късно искаха и душата ти, а аз исках да си запазя това, което беше останало от моята.
Чарлз Буковски

Коя жена те обича истински? Тази, която е край теб, а ти почти не я забелязваш! Тя не те дразни, защото изпитва благоговение, когато те гледа тихо. Не обича много да говори с теб, но когато те види усмивката и казва всичко. С нея няма как да се скараш, защото, когато гледаш тъпо и целият свят ти е виновен, тя ще дойде и тихо ще те целуне. Защото истинската любов винаги е тиха, мълчалива, съществува почти без думи!
Чарлз Буковски

След като жената се обърне срещу теб, всичко е загубено. Понякога наистина те обичат, но после нещо се обръща в тях. Тогава могат да те видят как умираш в канавката, блъснат от някоя кола, и няма да ти помогнат, а ще се изплюят върху теб.
Чарлз Буковски

Нещо друго те наранява - затова се нуждаеш от наркотици или уиски, или крещяща музика, увеличена толкова силно, че да не можеш да мислиш.
Чарлз Буковски

В живота нищо не ни е обещано. Никой не е сключвал договор с нас.
Чарлз Буковски