Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко бяха. И твойто име само кат мълвяха, умираха без страх.
Иван Вазов

Подобни

Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее!
Георги Бенковски

Не в куршума на кремъклийката се надявах, а в гърмежа ѝ, който трябваше да стигне до ушите на Европа.
Тодор Каблешков

Не ни трябват никакви чужденци – нито хитлеристи, нито фашисти. Ние сме българи и трябва да браним всичко българско. Името на България трябва да стои най-високо и да свети като слънце в сърцето ни.
капитан Димитър Списаревски

Слушайте добре, извънказармените си идеи ще насипете с един вагон нафталин. Не искам в моята рота да се говори за разни Хитлер, Сталин, Чърчил, Рузвелт, Мусолини... Виe сте преди всичко български войници и нашата единствена идея трябва да бъде България.
капитан Димитър Списаревски

Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!
Генерал Иван Колев

Винаги с Германия и никога против Русия...
цар Борис III

Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани.
Гоце Делчев

Ние не празнуваме смъртта на нашите врагове.
Ицхак Рабин

Доброто оръжие е добър спътник.
Адигейскa поговорка

Добре заточеният молив е смъртоносно оръжие в умелите ръце.
Рене Найт