Когато някой ни наранява, той самият е дълбоко нещастен. Щастливите хора не злословят, не вършат злини. Щастливите хора живеят в друга реалност.
Ошо

Подобни

Единството идва само когато изчезне егото, а егото може да умре, само когато вие сте в самота. Да останете в самота - това е единствената истинска революция, за което е необходимо много мъжество.
Ошо

Ние сме забравили да чакаме, искаме всичко да стане бързо. Това е голяма загуба за хората.
Ошо

Ти можеш да си наизустил отговорите, но животът никога не повтаря въпросите си!
Ошо

Никога не се подчинявай на никакви заповеди, освен ако те не произхождат от дълбините ти. Няма друг Бог, освен самият живот сам по себе си. Истината е вътре в теб, не я търси никъде другаде. Любовта е молитва. Да станеш "Нищо" е врата към истината. Самото Нищо е целта, средството и постижението. Животът е сега и тук. Живей будно. Не плувай - носи се по течението. Умирай във всеки момент, за да можеш да бъдеш нов във всеки момент. Не търси. Това, което е, е. Спри и виж.
Ошо

Грях е тогава, когато не се радвате на живота!
Ошо

Ние никога не знаем какво си мисли и чувства другия. Ние интерпретираме неговото поведение и се обиждаме на собствените си мисли по този повод.
Ошо

Има хора, които продължават да броят: колко жени са завладели, колко мъже са завладели. Ако се интересуваш от завоеванието, не се интересуваш от любовта. И когато бавно, бавно животът започва да се изплъзва от ръцете ти, когато смъртта започне да чука на вратата ти, се плашиш. Внезапно осъзнаваш, че си изпуснал нещо красиво.
Любовта е едно от най-великите изживявания в живота и много я пропускат. Може да се размножават, да възпроизвеждат деца, може да са се оженили много пъти, но любовта е изцяло друг феномен. Има нужда от голяма чувствителност, има нужда от душа.
Ошо

Желанието да бъдеш необикновен - това е много обикновено желание. Да се отпуснеш и да бъдеш обикновен - ето това е наистина необикновено.
Ошо

Само времето може да ви даде отговорите, които търсите... но ще ви ги даде, когато вече сте забравили въпросите.
Ошо

Да отлагаш е просто глупаво. Утре пак ще трябва да решиш, така че защо не днес? Нима мислиш, че утре ще си по-мъдър? Нима мислиш, че утре ще си по-жизнен? Нима мислиш, че утре ще си по-млад, по-свеж от днес? Утре ще бъдеш по-стар и смелостта ти ще е по-малка; утре ще си по-опитен и хитростта ти ще е по-голяма; утре смъртта ще е по-близо - и ще започнеш да се колебаеш и да се страхуваш повече. Никога не отлагай за утре. Кой знае, утре може да дойде, а може и да не дойде. Ако трябва да решаваш, трябва да решиш в този момент.
Ошо