Иван Гончаров - Цитати

Иван Александрович Гончаров (1812-1891) е руски писател класик, член-кореспондент на Руската Императорска академия на науките, автор на романите "Обломов", "Обикновени хора", "Бездна" и др. В тази категория има 12 цитата, подредени в 2 страници.

Да се изобразява единствено хубавото, светлото, радостното в човешката природа, означава да се скрива истината. Не може да се изобрази светлината без сенки.
Иван Гончаров

Без жертви, без усилия и лишения не би могло да се живее на този свят: животът не е градина, в която растат само цветя.
Иван Гончаров

Голямата любов е неразделима от големия ум; широтата на ума се равнява на дълбочината на сърцето. Затова и крайните върхове на хуманността биват достигани от големите сърца, които са и големи умове.
Иван Гончаров

В изкуството умът трябва да бъде в съюз с фантазията.
Иван Гончаров

Пряката цел на изкуството е художествената правда.
Иван Гончаров

Това е лоша черта у мъжете – да се стесняват от своето сърце. Това е също самолюбие, обаче фалшиво. Те по-добре да се стесняват от ума си – защото той доста по-често греши.
Иван Гончаров

Живот "за себе си и около себе си" не е живот, а пасивно състояние – необходимо е слово и дело, и борба.
Иван Гончаров

Ако ти не можеш прямо, откровено, даже рязко да кажеш на приятеля всичко, което мислиш за него и за неговите постъпки или да изслушаш от него подобна истина за себе си, значи вие не вярвате истински един в друг, не разбирате и не се уважавате един друг.
Иван Гончаров

Не можеш да се научиш на творчески похвати. Всеки творец си има свои похвати. Можеш само да подражаваш на най-висшите похвати, но и това до нищо няма да доведе; а в работата на творческия дух не би могло да се проникне.
Иван Гончаров

На дружбата не й трябва ни роб, ни повелител. Дружбата обича равенството.
Иван Гончаров