Дано в остатъка от живота ви откриете и дори да преоткриете себе си. Не във всекидневното ви огледало, а в дълбокото огледало на деня ви, който изтича в езерото на времето. Но ако искате да надникнете в неясната си съдба, знам какво ви трябва. Това е умение да прочетете собственото си минало. Каквито сте били до днес, такива ще бъдете и утре. И ако не ви харесва бъдещето, първо се разсърдете на себе си.
Румен Леонидов

Подобни

Изглежда след ... години умора обществените нагласи са силно разколебани спрямо успешното прилагане на европейските практики у нас. И на повечето българи като че ли им писна да се преструват на европейци.
Румен Леонидов

Натрупаното народно недоверие към собствените властници и отвращението ни към всичко, свързано с тях, вече избива в безсилна завист и омраза към бавната и затлъстяла Западна Европа.
Румен Леонидов

Празноглавието е в нас, там трапезното щрака с пръсти в ритъма на чалгата, вдъхновена от Музата на софрата, сякаш сме създадени единствено заради удоволствията, които търговците в храма на демокрацията лъстиво ни предлагат.
Румен Леонидов

От телевизорите ни учат как се убива, как по-силният пребива другия, какво е пълна секс програма и привикваме да зяпаме, без да мислим. И мислим като онова, което зяпаме.
Румен Леонидов

Днес повечето здрави и уж нормални българи гледат безучастно как пред очите им се стопява без всякакъв смисъл, смисълът на живота им. И се чувстват като безстопанствени кучета, изпъдени от държавата, която не иска да чуе за своята държавност.
Румен Леонидов

Поезията е самотно занимание, тя е бутиково изкуство - от нея малцина се интересуват.
Румен Леонидов

Ако всеки от нас се опита да погледне на света през очите на Бог, ще види по друг начин тичането си между телевизора и хладилника, между колата и тоалетната. И ще проумее, че най-прекрасната зависимост е тази от детския смях, от любовта към близките, от това да оставиш след себе си добро име на почтен човек, а не само тайни банкови сметки.
Румен Леонидов

Днес младежите не обичат да четат книги, предпочитат да куфеят пред компютъра, не барват нито стих, нито разказ, да не говорим за драматичен текст или забравената ни класика. И губят, страшно губят, защото не знаят какво удоволствие е да имаш въображение, да си представяш нещата, за които четеш. Жал ми е за днешните млади люде, които никога няма да узнаят разликата между това да имаш душа и да си осенен от дух.
Румен Леонидов

Живеем в грешки, грях и глупости, но в остатъка от живота си поне имаме право на нещо свое, което само ние лично можем да си изберем. Например да бъдем на страната на състраданието и справедливостта или да се отдадем на реванша, възмездието и яростта...
Румен Леонидов

Това не са хора, а биомашини, отдадени на стомашните си тържества. Те газят през бита и не схващат предназначението ни в битието, вселенската задача у нас и пред нас...
Румен Леонидов