Цитати за ученици

В тази категория има 150 цитата, подредени в 15 страници.

Учителя, ако е честен, винаги е длъжен да бъде внимателен с ученика.
Максим Горки

Учителят, който не може да се поклони на своя ученик, не може да се поклони на Буда.
Шунрю Сузуки

Камъните стоят неподвижни. Ученика, никога.
Елиф Шафак

Да имаш малко е едно нещо, но да имаш по-малко от другите е като да се чувстваш като последния ученик в клас и това чувство може да те направи нещастен.
Франсоа Льолор

Като ученик, който няма представа за дхарма и няма обучение на ума, вие решавате да се посветите на пътя и да се обучавате. Като тренирате ума си, започвате да виждате всякакви неща. Това, което виждате, не е толкова вдъхновение от проблясък на просветлението или природата на Буда. Вместо това първото нещо, което виждате, е какво не е наред със самсара.
Чогям Трунгпа

Мисля, че всеки ученик в гимназията, който е бил нащрек в началото на 60-те години, е бил много огорчен от бавния напредък и насилието около Движението за граждански права.
Патрик О'Рурк

Учителят дарява божественото преживяване на космическото съзнание, когато неговият ученик чрез медитация укрепи ума си до степен, при която необятните гледки не биха го завладели. Проста интелектуална воля или непредубеденост не са достатъчни. Само адекватното разширяване на съзнанието чрез йога практика и предано бхакти може да подготви човек да поеме освобождаващия шок от вездесъщността.
Парамаханса Йогананда

Колкото по-умни са журналистите, толкова по-добро е обществото. До известна степен хората четат пресата, за да се информират - и колкото по-добър е учителят, толкова по-добре е тялото на ученика.
Уорън Бъфет

Колкото по-дълбоко той прониква в това вътрешно същество, толкова повече ще се чувства склонен да запази развитието в пълна тайна. Става твърде свято, за да се говори за него... Има някои вътрешни преживявания, които изглеждат твърде святи, за да се говори за тях публично, твърде интимни, дори за да се говори за тях с интимни приятели, твърде мистериозни, за да бъдат споменати на някой друг, освен на ученик или учител, който сам е преминал през подобни преживявания.
Пол Брънтън

Като всички родени учители, той беше преди всичко ученик.
Стивън Пресфийлд