И когато приключих с рисуването и погледнах онова бедно кожено яке, което сега лежеше мъртво на масата, започнах да се чудя дали с умирането на всяка риба светът намаляваше в количеството любов, което може да изпитваш към такова създание. Дали оставаше толкова по-малко чудо и красота за обикаляне, когато всяка риба беше извадена в мрежата. И ако продължим да вземаме, грабим и убиваме, ако светът продължи да става все по-беден от любов, чудо и красота в резултат на това, какво ще остане в крайна сметка?
Ричард Фланаган

Подобни

Единствените хора, които вярват в правите пътища, са генералите и шофьорите на пощенски карети.
Ричард Фланаган

Колонистът искаше да каже, че най-накрая знае отговора на въпроса, който го измъчва от дълго време. Стремежът към власт, заключи той в последния си миг на яснота, е най-болезненият израз на липсата на любов и, което е още по-лошо, неспособността да обичаш.
Ричард Фланаган

Само вярата в илюзиите създава възможности в нашия живот... Именно вярата в реалността ни унищожава всеки път.
Ричард Фланаган

Може би много хора никога не познават любовта. Идеята никога не е хрумвала на Дориго Еванс. Може би не. Може би просто ни се дават лицата, животите ни, съдбите ни, щастието и нещастието ни. Някои получават много, други пречат на всичко. И обичай същото. Като различни размери чаши за бира. Получаваш много, получаваш всичко, изпиваш го и го няма. Знаете го и след това не го знаете. Може би ние не контролираме нищо от това. Никой не прави любов така, както правят стена или къща. Прихващат го като настинка. Прави ги нещастни и след това отминава, а да се преструваш, че е друго, е пътят към ада.
Ричард Фланаган

Докато си проправяше път, той плуваше с босите си крака през калта като дете, наведе глава като дете, интересуваше се като дете нито къде отива, нито какво може да се случи след това, а само в браздата, която кракът му отвори, изчезна миг по-късно.
Ричард Фланаган

Защо толкова обичаш думите? - чу той да пита Ейми. ... Те бяха първото красиво нещо, което познавах, каза Дориго Еванс.
Ричард Фланаган

Само вярата ни в илюзиите прави живота възможен. Вярата в реалността ни прави всеки път.
Ричард Фланаган

Опитвайки се да избяга от фаталността на паметта, той откри с огромна тъга, че преследването на миналото неизбежно води само до по-големи загуби.
Ричард Фланаган

Той продължаваше да вярва, че както всичко останало в живота му, това ще бъде поправено от чистата сила на волята му.
Ричард Фланаган

Какво изобщо беше военнопленник? По-малко от човек, просто материал, който да се използва за направата на железницата, като тикови траверси, стоманени релси и шипове за кучета.
Ричард Фланаган