Коледа
Ой, Коледо, мой Коледо,
роди ми се боже чедо.
Кравай скача от полица
ври в котлето кървавица.
Запей, бабо, като лани,
весело на нас да стане:
ой, Коледо, мой, Коледо,
роди ми се боже чедо!
Иван Вазов

Подобни

Въпреки обичая на повечето бащи по онова време - додето обядват, да държат прави децата си, уж да ги научат на почит към старите - Марко винаги туряше своите на софрата. Също и кога имаше гости, той викаше синовете си да присъствуват. "Нека да добиват господарски нрави - обясняваше той, - а не да се дивят и гушат пред хората като Анко Разпопчето." Анко Разпопчето се спряпаше от срам, колчем срещнеше човек в панталони от черно сукно.
Иван Вазов

На любовта трябва да се наложи карантина, както на холерата и чумата, от които Тя прави по-големи опустушения...
Иван Вазов

Да имаш милост към немилостивите е така подло, както да я очакваш от тях...
Иван Вазов

О, Българийо, никога не си тъй мила, както кога сме вън от тебе! Никога не си ни тъй необходима, както когато те изгубим безнадеждно!...
Иван Вазов

Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко бяха. И твойто име само кат мълвяха, умираха без страх.
Иван Вазов

Когато последните дни на живота ти настъпят кое ще искаш най-много? Ще прегърнеш ли университетската си диплома, поставена в рамка от орехово дърво? Ще помолиш ли да те занесат в гаража, за да седнеш в колата си? Ще намериш ли утеха в препрочитането на финансовото ти положение? Разбира се, че не. Това, което ще има най-голямо значение тогава ще са хората. А ако взаимоотношенията с хората ще имат най-голямо значение тогава, не трябва да имат най-голямо значение и сега?
Макс Лукадо

Удобният път е предпочитан пред правия.
Венцеслав Константинов

Когато поехме властта, най-много ме изненада, че нещата бяха толкова зле, колкото твърдяхме.
Джон Кенеди

Вярност! Един ден трябва да се заема с анализа на това чувство. В него има страст към собствеността. Ние бихме изхвърлили много неща, ако не се страхувахме, че някой друг би могъл да ги прибере.
Оскар Уайлд

Завръщането понякога е по-трудно от всяко бягство.
Силвия Кристъл