Дон Мигел Руис - Цитати

Дон Мигел Анхел Руис е мексикански писател, шаман и учител. Автор е на "Четирите споразумения", "Умението да обичаш", "Отвъд страха" и др. В тази категория има 9 цитата.

Хората преследват любовта. Чувстваме, че се нуждаем от тази любов, защото вярваме, че нямаме любов, защото не обичаме сами себе си. Преследваме любовта в другите хора, които са също като нас, очаквайки да получим от тях любов, докато те са в същото положение като нас. Те също не обичат себе си, така че колко любов можем да получим от тях? Ние просто създаваме по-голяма нужда, която не е истинска. Търсим любов, търсим справедливост и щастие. Търсим Бог, но Бог е в нас.
Дон Мигел Руис

Не приемай нищо лично. Хората не правят нищо заради теб. Ти не си център на тяхната Вселена. Ти си център единствено на собствения си живот. Това, което хората казват или правят, е проекция на собствената им реалност. Когато не приемаш нищо лично, когато проумееш, че животът на другите е резултат от техния избор, тогава ти имаш имунитет срещу мнението и действията на другите и няма да станеш жертва на ненужно страдание...
Дон Мигел Руис

Щастието не идва отвън. То идва от любовта, която извира от самите вас. Да осъзнаете, че никой друг не може да ви направи щастливи и че щастието е резултат от вашата любов, това се превръща в най-великото изкуство на толтеките - умението да обичаш.
Дон Мигел Руис

Простете на другите и ще видите, че във вашия живот ще започнат да се случват Чудеса. Прошката е акт на Любов към самия Себе си. Трябва да простите на всички, които са ви наранили, дори когато умът ви оценява това, което са ви причинили, като непростимо. Вие ще им простите не, защото те са го заслужили, а защото не искате да страдате и да ви боли всеки път, когато си спомните за това. Няма значение какво са ви направили другите, вие ще им простите, защото не искате да се чувствате зле през цялото време. Прошката е необходима за вашето собствено ментално излекуване. Вие ще простите, защото чувствате състрадание към себе си. Прошката е акт на Любов към самия Себе си.
Дон Мигел Руис

Освободете се от всички тези планове да бъдете това, което не сте, и станете това, което сте.
Дон Мигел Руис

Щастието никога не идва отвън. Той бил щастлив, заради извиращата от сърцето му любов; тя била щастлива, заради извиращата от сърцето и любов. Но щом той я направил отговорна за своето щастие, тя разбила звездата, защото не можела да носи отговорността за щастието му. Това е грешката, която повечето от нас правят от самото начало. Разчитаме за своето щастие на партньора си, а така не става. Даваме всички онези обещания, които не можем да спазим, и се обричаме на провал.
Дон Мигел Руис

Всичко, в което вярвате, създава начина, по който живеете живота си!
Дон Мигел Руис

Малките деца не се боят да изразяват чувствата си. Те са толкова любящи, че ако срещнат любов, разтапят се в нея. Изобщо не се боят да обичат. Това е описанието на нормално човешко същество. Като деца ние не се боим от бъдещето, нито се срамуваме от миналото. Нормалната ни човешка наклонност е да се радваме на живота, да играем, да изследваме, да бъдем щастливи и да обичаме.
Дон Мигел Руис

Винаги давай най-доброто от себе си. Вземи живота си в ръце и му се радвай. Ти си жив, затова вземи живота си в ръце и му се радвай. Роден си с правото да бъдеш щастлив, да обичаш и да споделяш любовта си. Просто да бъдеш! Да поемеш риск и да се наслаждаваш на живота си. Само това е от значение.
"Умението да обичаш", Дон Мигел Руис