Емилиян Станев - Цитати

Емилиян Станев (28 февруари 1907 - 15 март 1979) e литературен псевдоним на българския писател Никола Стоянов Станев. В тази категория има 6 цитата.

Човек се подмладява, когато душата му лети.
Емилиян Станев

Съветвам те да не се шегуваш с две неща - с хубава жена и с хубава книга! Хубавата жена ще те накара да се влюбиш, хубавата книга - да се срамуваш.
Емилиян Станев

Колко е трудно за човешкото сърце да обича света и същевременно да знае ужаса на битието! От това идва най-голямата скръб и колкото и да е чудно, най-голямата човешка сила...
Емилиян Станев

Тоя поглед я изплаши. Никой не беше я поглеждал така всеотдайно, така пламенно, с такъв предан и жадуващ поглед, в който нямаше никакво смущение и никаква прикритост. Стори й се, че го опозна в един миг и видя цялата му душа. И тя съзна, че отговаря на тоя поглед без да иска, с цялото си същество, по един необясним начин, сякаш внезапният, издиг на чувствата беше я понесъл като морска вълна.
Емилиян Станев

Човек обича, затова търпи. Който нищо не обича, нищо не търпи...
Емилиян Станев

Неочаквано той сплете пръстите си с нейните. Сякаш електрически ток преля от него в нея. Тя усети другата му ръка на кръста си и се отдръпна, за да избегне тая опасна ласка. Но ръката му не се махна. Той я притегли към себе си и преди да се опомни, целуна я с жадни, трепетни устни...
Емилиян Станев